Головна
 
КОЛОМИЙСЬКИЙ РИБОЛОВНИЙ ФОРУМСубота, 28.12.2024, 16:52



Вітаю Вас Гість | RSS
Головна
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: Speedstim  
Щука
БананДата: Середа, 16.03.2011, 19:05 | Повідомлення # 1
Адмін
Група: Адміністратори
Повідомлень: 142
Статус: Offline

Клас: Кісткові риби - Osteichthyes
Підклас: Променепері - Actinopterygii
Загін: Щукообразние - Esociformes
Сімейство: щукові - Esocidae Cuvier, 1816
Рід: Щуки - Esox Linnaeus, 1758
Вид: Щука звичайна - Esox lucius

У D V-X 12-17 променів, в А IV - VII 10-16. У бічній лінії 98 - 148 лусок. Загострена голова, тіло стрелообразной форми з відсунутими далеко до хвостового спинним і анальним плавниками, які разом утворюють як би єдину хвостову систему, за допомогою якої щука може швидко розвинути високу швидкість для кидка. Рот великий, озброєний міцними, розташованими на щелепних кістках і спрямованими всередину зубами для захоплення здобичі. Зяброві перетинки не зрощені між собою.
Забарвлення тіла - сірувато-зелене, спина найбільш темна, боки світліші з бурими плямами, іноді зливаються в темні поперечні смуги, і біле черево.
У залежності від умов проживання забарвлення тіла може змінюватися. У замулених озерах з коричневою малопрозорою водою вона темна, в річках з чистою прозорою водою - сіро-зеленувата або сіро-жовтувата.
Самки трохи більші за самців і відрізняються від них формою сечостатевого отвору. У самців воно має вигляд довгастої щілини, а у самок вид овального поглиблення, оточеного м'язовим валиком.

Щуки можуть досягати 1,8 м в довжину і 47 кг ваги, хоча зустрічаються і великі екземпляри. Тривалість життя окремих особин може доходити до 30 років.

Зазвичай тримається в озерах і водосховищах в поблизу берегової лінії в заростях рослинності. Уникає швидкої течії. Веде одиночний спосіб життя.

Щука добре витримує кислу реакцію води, може комфортно жити в водоймах з рН 4,75. При зниженні вмісту кисню до 3,0-2,0 мг / літр наступає пригнічення дихання, тому в заморних водоймах взимку щука часто гине.

Щуки - надзвичайно ненажерливі хижаки. Харчуються вони в основному рибою (пліткою, окунями, гольяном). У заростях тримається нерухомо і зачаївшись, раптово кидаючись на здобич. Спіймана здобич проковтується тільки в напрямку з голови - якщо щука вхопила її поперек тіла, то, перед тим як проковтнути, вона швидко розвертає здобич головою в глотку. Для щуки характерний канібалізм: близько 20% її раціону складають більш дрібні особини її власного виду. Крім цього, щуки харчуються земноводними й рептиліями, великими комахами і різними покидьками. Їх здобиччю можуть стати і дрібні ссавці, наприклад, миші або кроти, що потрапили у воду. Щука полює і на дрібних водоплавних птахів та їх пташенят. Цей хижак нападає на тварин, що досягають 1 / 3 від його власних розмірів.

Періодично відбувається зміна зубів. Процес відбувається поступово, а не всіх зубів відразу, і протікає він болісно. Це підтверджується наявністю біля кожного нового зуба запалених припухлості (горбків) червоно-багряного кольору. Іноді припухлість спостерігається по всій щелепі.

Статевозрілості досягає в 2-3-річному віці при досягненні довжини тіла 30-35 см. Нерест проходить в кінці лютого - квітні при температурі води 4-6 ° C. Перед нерестом щука утворює скупчення при підході до нерестовищ. Нерестовища на глибині 0.5 - 1 м і дрібніше в прибережних зонах. Під час нересту риби об'єднуються в невеликі групи, кожна з яких складається з однієї самки і двох-трьох самців.

Ікра мечется на торішню рослинність, рідше на дно. Плодючість становить 4-100 ікринок. Ікра досить велика, в діаметрі 2.1-3 мм. Ікра першу добу приклеюється до рослинності, потім відклеюється і опускається на дно, де розвивається 10-12 днів.

Якщо після нересту щук відбувається швидкий спад води, це призводить до масової загибелі ікри - таке явище часто спостерігається у водосховищах, рівень яких є непостійним.

М'ясо щуки вміщує 2-3% жиру і є дієтичним продуктом, особливо якщо риба надходить для споживання в живому вигляді. Фарширована щука вважається класичним блюдом єврейської кухні.


 
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz