Головна
 
КОЛОМИЙСЬКИЙ РИБОЛОВНИЙ ФОРУМСубота, 28.12.2024, 16:42



Вітаю Вас Гість | RSS
Головна
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: Speedstim  
Сазан
ВОВІКДата: Субота, 19.03.2011, 19:33 | Повідомлення # 1
Полковник
Група: Друзі
Повідомлень: 235
Репутація: 3
Статус: Offline
Сазан

Сазан є диким попередником домашнього коропа. Один з найбільш широко поширених видів риб. В даний час сазан і його культурна форма - короп - розселений людиною по всій земній кулі. Крім Європи і Азії він зустрічається в Північній Америці, в Австралії, в Африці і на островах океанічних архіпелагів. Має широке товсте тіло, вкрите великою щільною, золотавою лускою. Основа кожної лусочки має чорну плямочку, а по краях воно облямоване темною смужкою. Спинний та анальний плавці мають по одному жорсткого зазубреному променю. Перший кістковий промінь спинного плавника розташований трохи ближче до хвоста, ніж черевні плавники. У кутах рота і на верхній губі має по парі вусиків. Рот нижній може витягатися в трубку. З її допомогою сазан відшукує в мулу і поїдає мотиля , личинок комарів, свою улюблену їжу - на глибині до 12 см. А взагалі сазан всеїдний, може споживати як тваринну, так і рослинну їжу: молюсків, личинок комах, хробаків, ракоподібних, насіння рослин, зернові корми, столові відходи, комбікорми. Цьому сприяє велика протяжність кишечника, в 1,5 - 2 рази перевищує довжину тіла.
Сазан, як і всі коропові риби, не має зубів на щелепах. Однак він має три ряди виростів на глоткових кістках, які називаються глотковими зубами. Крім того, на нижньому відростку потиличної кістки він має рогоподібний подушкоподібний виступ, званий Жорнівка. За допомогою глоткових зубів і Жорнівки сазан здатний перетирати навіть саму грубу рослинну їжу, яка в подрібненому вигляді краще перетравлюється кишечником. Сазан, як і всі інші коропові, не має шлунка. Тому, на відміну від, скажімо, більшості хижаків, він змушений харчуватися часто і потроху. Це слід враховувати при організації штучного годування сазана.
Сазан - велика, швидкозростаюча риба, що досягає маси 20 і більше кілограмів. Максимальна достовірно встановлена вага його становить 45 кг. Такий екземпляр був спійманий на початку століття поблизу Таганрога. Швидкість зростання залежить в основному від температури води та забезпеченості їжею. При сприятливих умовах на першому році життя може досягати маси 300 г, на другому - 1 кг і більше. Найвища інтенсивність живлення і швидкість росту спостерігається при температурі води 25 - 29 ° С. При температурах води нижче 8 - 10 ° С практично перестає харчуватися. М'ясо сазана володіє винятковим смаком. Не випадково астраханські рибалки, які знають толк в рибі і мають багату можливості вибору самих різних видів риб, включаючи осетрових, для приготування справжньої юшки найчастіше віддають перевагу саме сазана. Він невибагливий, може добре рости як в прісній, так і в солонуватій воді. Витримує короткочасне зниження концентрації розчиненого у воді кисню до 1 мг / л, чудово зимує в ставках і стійкий до більшості хвороб, що зустрічаються у коропа. Досягає статевої зрілості у віці 3 - 6 років залежно від кліматичної зони.
Самці дозрівають на один рік раніше. Відмінності між самцями і самками малі. Розрізнити їх можна тільки перед нерестом, коли у самців з'являється шлюбне вбрання. У цей час зяброві кришки, а також луска в них шорстка на дотик. Самки більші за самців сазана того ж віку. Плодючість висока, залежить від маси самки й умов проживання. Складає у великих особин від 500 тис. до 1,8 млн. ікринок. Нерест починається при температурі води 13 - 15 ° С, однак найбільш інтенсивно відбувається при температурі 18 - 20 ° С.
Самки відкладають ікру на свіжозатоплену рослинність, а самці поливають її молочком. Запліднена ікра клейка, приклеюється до рослин. Нерест відбувається зазвичай в кінці весни, на початку літа. У південних районах на початку травня, у північних - наприкінці травня, червні. Вихід личинок з ікри відбувається через 3 - 7 діб після запліднення в залежності від температури води. Дорослі риби не піклуються про потомство.
Сазан - улюблений об'єкт любителів-рибалок. Він добре ловиться на хробака, макуха, горох, по-особливому приготовлені галушки. Потрапивши на гачок, сазан або намагається з розгону порвати волосінь, або перепиляти її зазубленим променем спинного плавця. Крупний сазан - сильна риба, гідний суперник будь-якого рибалки. Високі смакові якості, невибагливість до умов вирощування, швидке зростання визначили вибір сазана в якості основного об'єкта штучного розведення ще багато століть тому. На його основі створено одомашнена форма сазана - короп.
Вперше карповодство з'явилося в Китаї і незалежно - в Європі. Вихідною формою домашнього європейського коропа з'явився дунайський сазан. Одомашнена форма сазана. Незважаючи на те, що і короп, і сазан відносяться до одного й того ж виду і всі систематичні ознаки у них однакові, між ними є деякі відмінності. Вони обумовлені тим, що короп - це форма сазана, створена для вирощування в ставках з метою отримання максимально можливої кількості цінного м'яса. Не випадково його називають ставковим сазаном.


 
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz