Прикормка, її функції та основні моменти приготування. - Форум
Головна
 
КОЛОМИЙСЬКИЙ РИБОЛОВНИЙ ФОРУМВівторок, 06.12.2016, 17:08



Вітаю Вас Гість | RSS
Головна
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Сторінка 1 з 11
Модератор форуму: Speedstim 
Форум » Цікаві статті » Рибальські статті » Прикормка, її функції та основні моменти приготування.
Прикормка, її функції та основні моменти приготування.
ВОВІКДата: Вівторок, 22.03.2011, 20:41 | Повідомлення # 1
Полковник
Група: Друзі
Повідомлень: 235
Репутація: 3
Статус: Offline
Прикормка, її функції та основні моменти приготування.

Секрети прикормки і її склад протягом довгого часу були таємницею, яку чемпіони не хотіли розкривати. В даний час багато що змінилося, і більше немає сенсу приховувати склад сумішей, якими вони користуються, і цілі, які при цьому досягаються.Прикормка виконує декілька функцій: вона повинна, перш за все, приманити рибу, збудити у неї апетит, але не наситити, і як можна довше утримати її на місці лову. Аби поєднати ці функції, рибалка повинен враховувати наступні моменти:
1 - нюх риб. Тут використовуються прикормки, які несуть інформацію, що розпізнається рибами як джерело їжі.
2 - зір риб. Залежно від вигляду риб і пори року використовуються прикормки різних кольорів. В результаті їх вживання утворюється колірна хмара, що заставляє рибу підійти до потенційного джерела їжі.
3 - харчова цінність. Змінюючи вміст цукрів, жирів і протеїнів, складових прикормки і за потреби домішуючи землю в кормову суміш, можна добитися оптимального збудження апетиту у риби, уникаючи швидкого насичення.
4 - технологія виробництва прикормки. Залежно від розміру і складу гранул можна зробити прикормку більш, або менш клейкою.
При цьому необхідно знати, чому і яким чином кожен вид прикормки впливає на рибу. Це одночасно і просто, і неймовірно складно, оскільки місця існування риб і людей істотно відрізняються. Просто – тому, що риба мешкає у водному середовищі, яке переносить запах і смакову інформацію набагато швидше і краще, ніж повітряне середовище. Складно – тому, що в карпових, зокрема, у плітки, ляща, лина, коропа і їм подібних, нюх і смак грають переважаючу роль у виявленні їжі, а вплив зору значно менший, ніж у людини. Можна привести багаточисельні приклади неймовірної здатності риб помічати і взнавати дуже малі кількості розчинених речовин. Лящ, наприклад, реагує на цукровий розчин, що має концентрацію від 0,00081%, тобто його орган смаку в 503 рази більш чутливий, ніж людський!
Ще один факт, підтверджуючий, що світ риб дуже відрізняється від нашого. Як тільки запах прикормки досягає нюху риб, вони можуть визначити кожну її складову своїм тонким «хімічним аналізатором», тоді як ми задовольняємося оцінкою лише її запаху. Ось чому, окрім прикормки, чемпіони регулярно користуються добавками (ароматичними атрактантами), які підвищують ефективність дії кормової суміші і дозволяють краще виловлювати рибу бажаного виду або розміру. Ці речовини можуть бути рідкими (серія Аромікс) або в порошку (серія Гардонікс, Карпікс, Бремікс, Карамелікс і так далі). Перші розчиняються у воді, якою змочується прикормка. Це дозволяє краще розподілити аромат по всій кормосуміші. Вони швидко поширюються в стоячій воді, і їх радять застосовувати в озері або ставку. Другі мають бути внесені до прикормки в останню мить, якраз перед перемішуванням добавки і живої прикормки (мотиля, опариша, зерен). Вони володіють менш інтенсивною, але в той же час тривалішою дією і рекомендовані для лову на течії.

Солодке чи Солене ?

Загальне правило таке, що солона прикормка особливо ефективна для плітки і при лові в холодній воді, а солодка призначена для крупної риби (лящ, короп, лин) в теплій воді. Насправді, ця рекомендація може істотно варіюватися залежно від водоймища. Інколи солодкі добавки, такі як Аромікс, залишаються ефективними протягом всього року. Слід просто знижувати концентрацію її вмісту (взимку - 5-10% від об'єму води, використовуваної в прикормці, замість звичайних 10-25% влітку). Крупна риба - лящ, і особливо карп любить все солодке.

Земля…, але яка?

Земля в прикормці має декілька призначень: по-перше, дозволяє збільшити вагу суміші, що дуже корисно на великій глибині або при швидкій течії, по-друге, дозволяє зменшити живильну цінність прикормки, по-третє, істотно впливає на колір підгодівлі. Виходячи з цих міркувань, земля просто незамінна. Проте треба знати, які з її типів можна використовувати. Перерахуємо їх: земля бежевого тону, малоклейка, яка створює стійку хмарку. Її використовують в різних типах водоймищ: від донного лову в ставку, або озері, до повільної річки. Вона також використовується для створення донного килиму (покриття, або фону), на який потім вляжуться кулі прикормки. Земля темного кольору, дуже важка і дуже клейка. Особливо часто її застосовують для лову на великих річках, її можна використовувати і для принаджування риби в процесі лову, в комплексі з дрібним або крупним мотилем. Жовта волога глина - це жовта глиниста земля, дуже малоклейка, що створює сильну хмару. Вона може бути використана або в поверхні, для принаджування під час лову, або на дні при лові дрібного ляща.

Колір прикормки

Колір прикормки залежить від пори року. Безперечно, що риби розрізняють кольори. Буває, що щуку "заводить" червоне оперення блешні, плітка, частенько, цікавиться лише червоним опаришем і не реагує на білий. Звідси і значення кольору прикормки. Він міняється залежно від виду риби, яку ви хочете зловити, і залежно від пори року. Прикормка має бути світлою з серпня до кінця вересня і ставати все більш темною з початку жовтня до кінця грудня.

www.huntingukraine.com


 
Форум » Цікаві статті » Рибальські статті » Прикормка, її функції та основні моменти приготування.
Сторінка 1 з 11
Пошук:


Copyright MyCorp © 2016
Безкоштовний хостинг uCoz